Złóż zamówienie na najbliższą dostawę świeżej ryby
WZÓR Z CMS:
Sandacz filet

Sandacz filet

94.00
94 zł/kg
1szt. = 1 kg
Wybrano: 1 kg
Wybierz ilość szt.
- +

wybierając 1 sztukę - wybieramy 1 kg ryby ( na 1 kg wchodzi około 2 do 6  sztuk ) 

Sandacz należy do ryb chudych, o niewielkiej zawartości kwasów omega-3, jednak jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Sandacza warto jeść także ze względu na dużą zawartość witaminy D, mającej wiele właściwości leczniczych. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma sandacz i w jaki sposób przygotować tę smaczną i zdrową rybę.Jest rybą chudą, o niskiej zawartości tłuszczu ogółem, posiada korzystny profil kwasów tłuszczowych. Dodatkowo w sandaczu znajdziemy znaczne ilości selenu, witaminy D oraz witaminy B12, które mają dobroczynny wpływ na organizm.

Sandacz: wartość odżywcza, zawartość białka i tłuszczu

Sandacz, tak jak dorsz , jest rybą chudą o niskiej zawartości tłuszczu. W 100 g mięsa znajduje się tylko 1,2 g tłuszczu ogółem. Wśród tłuszczów najwięcej w sandaczu jest tłuszczów wielonienasyconych, a więc korzystnych dla zdrowia, szczególnie dla układu sercowo-naczyniowego. W sandaczu są małe ilości cholesterolu oraz kwasów tłuszczowych nasyconych, przyczajających się do rozwoju miażdżycy, chorób serca czy udaru mózgu. Dodatkowo sandacz to doskonałe źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, w 100 g mięsa znajduje się 19,1 g tego makroskładnika.

Sandacz: witaminy i składniki mineralne

Sandacz to dobre źródło selenu, witaminy B12 oraz witaminy D. W sandaczu znajduje się aż 44 µg selenu, co pokrywa aż 80% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Selen wpływa na poprawę odporności organizmu oraz chroni krwinki czerwone przed działaniem wolnych rodników. Również zawartość witaminy B12 uczestniczącej w produkcji czerwonych krwinek pokrywa dzienne zapotrzebowanie w ponad 80%. Na tle innych witamin i składników wyróżnia się natomiast witamina D, której ilość w 100 g sandacza pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania aż w 143%. Witamina D uczestniczy w szeregu procesów w organizmie: bierze udział w procesach metabolicznych kości oraz w procesach immunologicznych, antykancerogennych, kardioprotekcyjnych. Ponadto jest wykorzystywana w leczeniu chorób skóry, chorób układu krążenia oraz w zapobieganiu i leczeniu sepresji.

Zawartość pozostałych składników mineralnych i witamin w sandaczu pokrywa tylko w kilku procentach dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej.

Sandacz - wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna 93 kcal
Białko 19,14 g
Tłuszcze 1,2 g
Tłuszcze nasycone 0,25 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,29 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,45 g
W tym omega-3 0,17 g (DHA 0,12 g)
Cholesterol 86 mg
Potas 389 mg (8% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Sód 51 mg (3%)
Fosfor 210 mg (30%)
Wapń 110 mg (10%)
Magnez 30 mg (7%)
Żelazo 0,96 mg (10%)
Selen 44 µg (80%)
Niacyna 2,3 mg (14%)
Witamina B6 0,12 mg (9%)
Witamina B12 2,0 µg (83%)
Witamina D3 21,4 µg (143%)
Witamina A

21,0 µg (2%)







Cena: