wybierając 1 sztukę - wybieramy 1 kg ryby ( na 1 kg wchodzi około 2 do 6 sztuk )
Sandacz należy do ryb chudych, o niewielkiej zawartości kwasów omega-3, jednak jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Sandacza warto jeść także ze względu na dużą zawartość witaminy D, mającej wiele właściwości leczniczych. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma sandacz i w jaki sposób przygotować tę smaczną i zdrową rybę.Jest rybą chudą, o niskiej zawartości tłuszczu ogółem, posiada korzystny profil kwasów tłuszczowych. Dodatkowo w sandaczu znajdziemy znaczne ilości selenu, witaminy D oraz witaminy B12, które mają dobroczynny wpływ na organizm.
Sandacz, tak jak dorsz , jest rybą chudą o niskiej zawartości tłuszczu. W 100 g mięsa znajduje się tylko 1,2 g tłuszczu ogółem. Wśród tłuszczów najwięcej w sandaczu jest tłuszczów wielonienasyconych, a więc korzystnych dla zdrowia, szczególnie dla układu sercowo-naczyniowego. W sandaczu są małe ilości cholesterolu oraz kwasów tłuszczowych nasyconych, przyczajających się do rozwoju miażdżycy, chorób serca czy udaru mózgu. Dodatkowo sandacz to doskonałe źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, w 100 g mięsa znajduje się 19,1 g tego makroskładnika.
Sandacz to dobre źródło selenu, witaminy B12 oraz witaminy D. W sandaczu znajduje się aż 44 µg selenu, co pokrywa aż 80% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Selen wpływa na poprawę odporności organizmu oraz chroni krwinki czerwone przed działaniem wolnych rodników. Również zawartość witaminy B12 uczestniczącej w produkcji czerwonych krwinek pokrywa dzienne zapotrzebowanie w ponad 80%. Na tle innych witamin i składników wyróżnia się natomiast witamina D, której ilość w 100 g sandacza pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania aż w 143%. Witamina D uczestniczy w szeregu procesów w organizmie: bierze udział w procesach metabolicznych kości oraz w procesach immunologicznych, antykancerogennych, kardioprotekcyjnych. Ponadto jest wykorzystywana w leczeniu chorób skóry, chorób układu krążenia oraz w zapobieganiu i leczeniu sepresji.
Zawartość pozostałych składników mineralnych i witamin w sandaczu pokrywa tylko w kilku procentach dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej.
Wartość energetyczna | 93 kcal |
Białko | 19,14 g |
Tłuszcze | 1,2 g |
Tłuszcze nasycone | 0,25 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,29 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,45 g |
W tym omega-3 | 0,17 g (DHA 0,12 g) |
Cholesterol | 86 mg |
Potas | 389 mg (8% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) |
Sód | 51 mg (3%) |
Fosfor | 210 mg (30%) |
Wapń | 110 mg (10%) |
Magnez | 30 mg (7%) |
Żelazo | 0,96 mg (10%) |
Selen | 44 µg (80%) |
Niacyna | 2,3 mg (14%) |
Witamina B6 | 0,12 mg (9%) |
Witamina B12 | 2,0 µg (83%) |
Witamina D3 | 21,4 µg (143%) |
Witamina A |
21,0 µg (2%) |