Ryba wolnożyjąca - niehodowlana .
Łosoś stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka - w 100 gramach ryby znajdziemy około 20 gramów białka. Ryba zawiera również egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie, jak: leucyna, izoleucyna, walina i lizyna.
Łosoś w każdej formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega - 3 , niezwykle cennych dla organizmu. Kwasy te mają dobroczynny wpływ na organizm poprzez:
W łososiu znajdziemy znaczne pokłady witaminy D - zjedzenie 100 g świeżej ryby pozwoli na pokrycie dziennego zapotrzebowania na ten składnik w 73 do 87%,. Witamina D, oprócz udziału w procesach metabolicznych kości, bierze także udział w procesach immunologicznych, antykancerogennych, kardioprotekcyjnych. Ponadto, witamina D jest wykorzystywana w leczeniu chorób skóry, chorób układu krążenia oraz w zapobieganiu i leczeniu depresji. Łosoś to również dobre źródło witamin z grupy B, niezbędnej w syntezie hormonów i enzymów oraz wintaminy B12 biorącej udział w produkcji czerwonych krwinek.
Łosoś zawiera znaczne ilości selenu - w 100 g świeżej ryby znajduje się od 24 do 36 µg pierwiastka, co pokrywa od 44 do 66% dziennego zapotrzebowania na ten składnik dla osoby dorosłej. Selen wpływa na poprawię odporności organizmu oraz chroni krwinki czerwone przed działaniem wolnych rodników. Ponadto łosoś jest źródłem fosforu i magnezu
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Łosoś świeży | Łosoś wędzony | |
Wartość energetyczna (kcal) | 142,0 | 117,0 |
Białko (g) | 19,8 | 18,3 |
Tłuszcze (g) | 6,3 | 4,3 |
Tłuszcze nasycone (g) | 0,98 | 0,93 |
Tłuszcze jednonienasycone (g) | 2,1 | 2,0 |
Tłuszcze wielonienasycone (g) | 2,54 | 0,995 |
W tym omega-3 (g) | 1,72 (DHA 1,12 g) | 0,52 (DHA 0,27 g) |
Cholesterol (mg) | 55,0 | 23,0 |
% dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej | ||
Potas (mg) | 490,0 (10%) | 175,0 (4%) |
Sód (mg) | 44,0 (3%) | 672,0 (45%) |
Fosfor (mg) | 200,0 (29%) | 164,0 (23%) |
Selen (mg) | 36,5 (66%) | 32,4 (59%) |
Magnez (mg) | 29,0 (7%) | 18,0 (5%) |
Niacyna (mg) | 7,9 (4%) | 4,7 (29%) |
Witamina B6 (mg) | 0,8 (62%) | 0,28 (22%) |
Witamina B12 (µg) | 3,2 (133%) | 2,0 (83%) |
Witamina D3 (µg) | 13,0 (87%) | 17,1 (114%) |
Witamina A (µg) | 12,0 (1%) | 26,0 (3%) |