Złóż zamówienie na najbliższą dostawę świeżej ryby
WZÓR Z CMS:
Łosoś filet atlantycki - 1,4 - 2,1 kg

Łosoś filet atlantycki - 1,4 - 2,1 kg

152.00
95 zł/kg
1szt. = 1.6 kg
Wybrano: 1.6 kg
Wybierz ilość szt.
- +

Nowa cena łososia od marca - 95 zł /kg

 

Waga jednego fileta waha się między 1.3 a 2,1 kg. 

Łosoś źródłem białka

Ryba wolnożyjąca - niehodowlana . 

Łosoś stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka - w 100 gramach ryby znajdziemy około 20 gramów białka. Ryba zawiera również egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie, jak: leucyna, izoleucyna, walina i lizyna.

 Łosoś w każdej formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega - 3 , niezwykle cennych dla organizmu. Kwasy te mają dobroczynny wpływ na organizm poprzez:

  • zmniejszanie stężenia triacylogliceroli w osoczu krwi;
  • normalizowanie ciśnienia krwi;
  • działanie przeciwzakrzepowe;
  • zmniejszanie stężenia poziomu cholesterolu we krwi, co wpływa na działanie przeciwmiażdżycowe;
  • hamowanie choroby wieńcowej serca i choroby niedokrwiennej serca;
  • działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne przez hamowanie nadmiernej odpowiedzi immunologicznej;
  • zmniejszanie tempa rozwoju cukrzycy typu 2;
  • działanie przeciwnowotworowe;
  • wzmaganie układu immunologicznego;
  • zapobieganie depresji;
  • zmniejszanie ryzyka wystąpienia otyłości przez hamowanie lipogenezy;
  • pozytywny wpływ na skórę oraz wspomaganie leczenia chorób skórnych.

W łososiu znajdziemy znaczne pokłady witaminy D - zjedzenie 100 g świeżej ryby pozwoli na pokrycie dziennego zapotrzebowania na ten składnik w 73 do 87%,. Witamina D, oprócz udziału w procesach metabolicznych kości, bierze także udział w procesach immunologicznych, antykancerogennych, kardioprotekcyjnych. Ponadto, witamina D jest wykorzystywana w leczeniu chorób skóry, chorób układu krążenia oraz w zapobieganiu i leczeniu depresji. Łosoś to również dobre źródło witamin z grupy B, niezbędnej w syntezie hormonów i enzymów oraz wintaminy B12 biorącej udział w produkcji czerwonych krwinek.

Łosoś zawiera znaczne ilości selenu - w 100 g świeżej ryby znajduje się od 24 do 36 µg pierwiastka, co pokrywa od 44 do 66% dziennego zapotrzebowania na ten składnik dla osoby dorosłej. Selen wpływa na poprawię odporności organizmu oraz chroni krwinki czerwone przed działaniem wolnych rodników. Ponadto łosoś jest źródłem fosforu i magnezu

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu

  Łosoś świeży Łosoś wędzony
Wartość energetyczna (kcal) 142,0 117,0
Białko (g) 19,8 18,3
Tłuszcze (g) 6,3 4,3
Tłuszcze nasycone (g) 0,98 0,93
Tłuszcze jednonienasycone (g) 2,1 2,0
Tłuszcze wielonienasycone (g) 2,54 0,995
W tym omega-3 (g) 1,72 (DHA 1,12 g) 0,52 (DHA 0,27 g)
Cholesterol (mg) 55,0 23,0
% dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej    
Potas (mg) 490,0 (10%) 175,0 (4%)
Sód (mg) 44,0 (3%) 672,0 (45%)
Fosfor (mg) 200,0 (29%) 164,0 (23%)
Selen (mg) 36,5 (66%) 32,4 (59%)
Magnez (mg) 29,0 (7%) 18,0 (5%)
Niacyna (mg) 7,9 (4%) 4,7 (29%)
Witamina B6 (mg) 0,8 (62%) 0,28 (22%)
Witamina B12 (µg) 3,2 (133%) 2,0 (83%)
Witamina D3 (µg) 13,0 (87%) 17,1 (114%)
Witamina A (µg) 12,0 (1%) 26,0 (3%)

 







Cena: