Ryba mrożona - dostarczana w postaci zamrożonej !! ( bez glazury )
Waga jednej tuszki od 1 do 2 kg.
Halibut to jedna z najczęściej spożywanych ryb w Polsce - wyróżnia się delikatnym smakiem i konsystencją. Podobnie jak dorsz, należy do ryb chudych - 100 g mięsa zawiera tylko 91 kcal, jest więc polecany osobom będącym na diecie. Tak jak inne ryby morskie jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają rolę w profilaktyce m.in. chorób układu krążenia, reumatyzmu, astmy i alergii. Jednocześnie halibut akumuluje dużo związków rtęci, dlatego nie powinny go jeść w nadmiarze kobiety w ciąży i karmiące. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości i wartości odżywcze ma halibut.
Halibut zawiera znaczne ilości witaminy D (4,7 µg/ 100 g), witaminy B12 (1,1 µg/ 100 g), zapobiegającej anemii witaminy B 6 (0, 55 µg/100 g), a także niacyny (6,5 µg/ 100 g), wpływającej na prawidłowy wygląd skóry. Halibut to także świetne źródło potasu - w 100 g mięsa zawarte jest aż 435 mg tego składnika. Potas ma znaczenie dla prawidłowej pracy serca, mięśni oraz układu nerwowego. Dodatkowo, w halibucie znajdziemy znaczne pokłady selenu - 100 g tej ryby pokrywa 83% dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny, który ma wpływ na regulację układu immunologicznego, poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków.
Halibut zawiera 19 g pełnowartościowego białka na 100 g ryby, dlatego też z powodzeniem może być spożywany jako zamiennik mięsa czerwonego oraz drobiowego. Halibut to również bogactwo aminokwasów egzogennych, które nie są wytwarzane przez organizm: lizyny (1,9 g na 100 g), leucyny (1,69 g na 100 g), waliny (1,07 g na 100 g) i izoleucyny (0,96 g na 100 g).
Halibut - wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna | 91 kcal |
Białko | 19,0 g |
Tłuszcze | 1,3 g |
Tłuszcze nasycone | 0,29 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,47 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,29 g |
W tym omega-3 | 0,21 g (DHA 0,13 g) |
Cholesterol | 49,0 mg |
Potas | 435,0 mg (9% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) |
Sód | 68,0 mg (5%) |
Fosfor | 236,0 mg (34%) |
Żelazo | 0,16 mg (2%) |
Selen | 45,6 µg (83%) |
Wapń | 7 mg (1%) |
Magnez | 23 mg (6%) |
Niacyna | 6,5 mg (41%) |
Witamina B6 | 0,55 mg (42%) |
Witamina B12 | 1,1 µg (46%) |
Witamina D3 | 4,7 µg (31%) |
Witamina A | 20,0 µg (2%) |
Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012
Zaletą halibuta jest dość wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (0,29 g/100 g). Zwiększenie spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do zmniejszenia zdolności płytek krwi do agregacji, a tym samym do zmniejszenia prawdopodobieństwa uszkodzeń tkanek i zakrzepów. Badania wykazały również, że regularne spożywanie produktów bogatych w wasy omega - 3 zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrewinnych udarów mózgu. Dlatego halibut ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy: reguluje pracę tętnic, zapobiega powstawaniu zakrzepów, obniża stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi - odgrywa zatem rolę w zapobieganiu miażdżycy i innym chorobom układu krążenia.
Ponadto halibut świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się ze względu na niską kaloryczność - 100 g mięsa zawiera tylko 91 kcal. Również zawartość kwasów omega-3 pomaga walczyć z nadwagą i otyłością oraz zapobiega ich rozwojowi. Kwasy omega-3 pobudzają aktywność brunatnej tkani tłuszczowej, która jest odpowiedzialna za zmniejszanie ryzyka wystąpienia otyłości, wydziela enzymy pobudzające metabolizm tłuszczu i węglowodanów. Dodatkowo halibut zawiera znaczne ilości potasu - elektrolitu, który odpowiada za regulację gospodarki mineralnej organizmu, prawidłową pracę mięśni oraz bierze udział w regulacji ciśnienia krwi. Na niedobór potasu szczególnie narażone są osoby odchudzające się.