Złóż zamówienie na najbliższą dostawę świeżej ryby
WZÓR Z CMS:
Halibut mrożony tusza 1,3 - 1,8 kg

Halibut mrożony tusza 1,3 - 1,8 kg

83.20
64 zł/kg
1szt. = 1.3
Wybrano: 1.3
Wybierz ilość szt.
- +

Ryba  mrożona - dostarczana w postaci zamrożonej !! ( bez glazury ) 

 

Halibut to jedna z najczęściej spożywanych ryb w Polsce - wyróżnia się delikatnym smakiem i konsystencją. Podobnie jak dorsz, należy do ryb chudych - 100 g mięsa zawiera tylko 91 kcal, jest więc polecany osobom będącym na diecie. Tak jak inne ryby morskie jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają rolę w profilaktyce m.in. chorób układu krążenia, reumatyzmu, astmy i alergii. Jednocześnie halibut akumuluje dużo związków rtęci, dlatego nie powinny go jeść w nadmiarze kobiety w ciąży i karmiące. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości i wartości odżywcze ma halibut.

Halibut: bogactwo witamin i składników mineralnych

Halibut zawiera znaczne ilości witaminy D (4,7 µg/ 100 g), witaminy B12 (1,1 µg/ 100 g), zapobiegającej anemii witaminy B 6 (0, 55 µg/100 g), a także niacyny (6,5 µg/ 100 g), wpływającej na prawidłowy wygląd skóry. Halibut to także świetne źródło potasu - w 100 g mięsa zawarte jest aż 435 mg tego składnika. Potas ma znaczenie dla prawidłowej pracy serca, mięśni oraz układu nerwowego. Dodatkowo, w halibucie znajdziemy znaczne pokłady selenu - 100 g tej ryby pokrywa 83% dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny, który ma wpływ na regulację układu immunologicznego, poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków.

Halibut źródłem białka

Halibut zawiera 19 g pełnowartościowego białka na 100 g ryby, dlatego też z powodzeniem może być spożywany jako zamiennik mięsa czerwonego oraz drobiowego. Halibut to również bogactwo aminokwasów egzogennych, które nie są wytwarzane przez organizm: lizyny (1,9 g na 100 g), leucyny (1,69 g na 100 g), waliny (1,07 g na 100 g) i izoleucyny (0,96 g na 100 g).

 

Halibut - wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość energetyczna 91 kcal
Białko 19,0 g
Tłuszcze 1,3 g
Tłuszcze nasycone 0,29 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,47 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,29 g
W tym omega-3 0,21 g (DHA 0,13 g)
Cholesterol 49,0 mg
Potas 435,0 mg (9% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Sód 68,0 mg (5%)
Fosfor 236,0 mg (34%)
Żelazo 0,16 mg (2%)
Selen 45,6 µg (83%)
Wapń 7 mg (1%)
Magnez 23 mg (6%)
Niacyna 6,5 mg (41%)
Witamina B6 0,55 mg (42%)
Witamina B12 1,1 µg (46%)
Witamina D3 4,7 µg (31%)
Witamina A 20,0 µg (2%)

Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012

Halibut: właściwości zdrowotne

Zaletą halibuta jest dość wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (0,29 g/100 g). Zwiększenie spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do zmniejszenia zdolności płytek krwi do agregacji, a tym samym do zmniejszenia prawdopodobieństwa uszkodzeń tkanek i zakrzepów. Badania wykazały również, że regularne spożywanie produktów bogatych w wasy omega - 3 zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrewinnych udarów mózgu. Dlatego halibut ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy: reguluje pracę tętnic, zapobiega powstawaniu zakrzepów, obniża stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi - odgrywa zatem rolę w zapobieganiu miażdżycy i innym chorobom układu krążenia. 

Ponadto halibut świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się ze względu na niską kaloryczność - 100 g mięsa zawiera tylko 91 kcal. Również zawartość kwasów omega-3 pomaga walczyć z nadwagą i otyłością oraz zapobiega ich rozwojowi. Kwasy omega-3 pobudzają aktywność brunatnej tkani tłuszczowej, która jest odpowiedzialna za zmniejszanie ryzyka wystąpienia otyłości, wydziela enzymy pobudzające metabolizm tłuszczu i węglowodanów. Dodatkowo halibut zawiera znaczne ilości potasu - elektrolitu, który odpowiada za regulację gospodarki mineralnej organizmu, prawidłową pracę mięśni oraz bierze udział w regulacji ciśnienia krwi. Na niedobór potasu szczególnie narażone są osoby odchudzające się.







Cena: