wycięte są małe ości brzuszne - mogą się trafić duże ości grzbietowe ( łatwe do wyjęcia )
wybierając 1 sztukę - wybieramy 1 kg ryby ( na 1 kg wchodzi około 3-5 sztuk )
Dorsz - filet bez skóry i bez ości.
wycięte są małe, uciążliwe ości brzuszne - mogą się trafić pojedyncze duże ości grzbietowe ( łatwe do wyjęcia )
Dorsz zawiera 18 g pełnowartościowego białka na 100 g mięsa, dlatego z powodzeniem może być traktowany jako alternatywa dla mięsa czerwonego i drobiu. Dostarcza aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być wytworzone przez organizm. W dorszu znajdziemy lizynę (1,64 g na 100 g), leucynę (1,45 g na 100 g), walinę (0,92 g na 100 g), izoleucynę (0,82 g na 100 g) oraz treoninę (0,78 g na 100 g).
Dorsz należy do ryb chudych, 100 g mięsa zawiera tylko 82 kcal, więc jest zalecany dla osób będących na diecie. Niewątpliwą zaletą dorsza jest niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast wysoka kwasów z rodziny omega-3 (0,2 g na 100 g mięsa), mających znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia. Ponadto dorsz zawiera mało cholesterolu, tylko 45 mg na 100 g.
Dorsz to bogate źródło selenu 100 g mięsa z dorsza ma 33,1 µg selenu, czyli pokrywa niemalże połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten pierwiastek. Ponadto ryba ta ma wysoką zawartość forsforu (203 mg), witaminy B12 (0,91 µg), witaminy A (12 µg) oraz witaminy D3 (0,9 µg).
Wartość energetyczna 82,0 kcal
Białko 17,8 g
Tłuszcze 0,67 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,13 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,09 g
Kwasy tłuszcze wielonienasycone 0,23 g - w tym omega-3 0,194 g (DHA 0,12 g)
Cholesterol 43,0 mg
Wapń 16 mg (16 % zalecanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej)
Potas 413,0 mg (9%)
Fosfor 203,0 mg (29%)
Magnez 32 mg (8%)
Sód 54 mg (4%)
Selen 33,1 µg (60%)
Niacyna 2,0 mg (13%)
Witamina B6 0,25 mg (19%)
Witamina B12 0,91 µg (7%)
Witamina D3 0,9 µg (6%)
Witamina A 12,0 µg (2%)